سنگ مرمر

سنگ مرمر یکی از نفیس‌ترین و زیباترین سنگ‌هایی است که امروزه در ساخت و ساز به کار می‌رود. این سنگ درخشان و زیبا، بیشتر در رنگ‌های روشن در بازار وجود دارد و جلوه و زیبایی خاصی به سطح مورد نظر خواهد داد. این سنگ به دلیل پروسه تولید خاص، جلوه منحصربه‌فردی دارد و هر قطعه با قطعه دیگر متفاوت است. این سنگ مستحکم است، تنوع و زیبایی خیره‌کننده‌ای دارد و می‌تواند نور را از خود عبور دهد. اما سنگ مرمر چه نوع سنگی است؟ در ادامه بیشتر با این سنگ لوکس و جذاب آشنا می‌شویم.

نمایش فیلترها

نمایش یک نتیجه

نمایش یک نتیجه

سنگ مرمر چیست؟

سنگ مرمر نوعی سنگ دگرگونی است که از تغییر شکل سنگ‌های آهکی یا کلسیت با فرمول caco3 ایجاد می‌شود. در فرآیند تولید و شکل‌گیری مرمر، کانی‌هایی از مواد دیگری به جز رس هم وارد سنگ می‌شوند. دلیل چند رنگ بودن و رگه‌دار بودن مرمر هم همین ناخالصی‌ها است. این کانی‌ها مانند کوارتز، میکا، اکسید آهن پیریت، گرافیت و کانی‌های رس باعث ایجاد تم‌های رنگی جذاب در مرمر می‌شود.

انواع سنگ مرمر از لحاظ ترکیب شیمیایی

دو نوع اصلی از سنگ مرمر در معادن سنگی یافت می‌شود. مرمر سیلیسی و مرمر آهکی، دو نوع این سنگ‌ها هستند که هر کدام ترکیب شیمیایی خاصی دارند.

مرمر در چه رنگ‌هایی در بازار موجود است؟

مرمر با توجه به ترکیب شیمیایی و شرایطی که در آن شکل گرفته است، می‌تواند رنگ‌ها و بافت‌های متنوعی از خود نشان دهد. سنگ‌های مرمر در رنگ‌های سیاه، سفید، قرمز، قهوه‌ای، سبز، صورتی، یشمی، نباتی، فیروزه‌ای، بژ و… در بازار موجود است. اما این سنگ معمولا تک رنگ و ساده نیست و رگه‌هایی از رنگ‌های دیگر دارد.

سنگ مرمر سیاه، سفید و بژ طرفداران بیشتری در بین مشتریان دارد. هر قطعه از این سنگ، نوارها، رگه‌ها و لکه‌هایی به رنگ‌های متنوع دارد. این تنوع رنگ و طرح است که باعث شده مرمر یکی از متنوع‌ترین سنگ‌های موجود در بازار به حساب آید.

ویژگی‌های فیزیکی مرمر

سنگ مرمر در عین زیبایی و مقاومت، تراکم و سختی بالایی دارد و برای نمای داخل و خارج از ساختمان هم به کار می‌رود. در ادامه بیشتر با خواص فیزیکی این سنگ نفیس و لوکس آشنا می‌شویم:

1. سختی

مرمر دارای سختی 6.5 تا 7 در مقیاس Mohs است. مقیاس Mohs با عددی بین 1 تا 10 میزان سختی و مقاومت سنگ‌ها در برابر خط و خش را اندازه‌گیری می‌کند. سختی و مقاومت بالای مرمر، آن را برای بسیاری از کاربردها مناسب کرده است. سختی بالای مرمر باعث شده تا این سنگ زیبا برای استفاده در جواهرسازی و کاربردهای ساختمانی، مناسب باشد.

2. تراکم

چگالی مرمر با توجه به ترکیب شیمیایی آن متفاوت است. به عبارت دیگر بسته به ترکیبات، مرمر چگالی‌های متفاوتی دارد. اما به طور کلی، چگالی مرمر از 2.5 تا 3 گرم بر سانتی‌متر مکعب متغیر است.

3. تخلخل

تخلخل به معنای خلخل و فرج موجود در سنگ است و میزان جذب آب یک سنگ را مشخص می‌کند. به طور کلی، مرمر آهکی متخلخل‌تر از مرمر سیلیسی است. این ویژگی بسته به کاربرد سنگ، هم می‌تواند یک مزیت و هم یک نقطه ضعف باشد.

به عنوان مثال، در معماری، تخلخل بیشتر سنگ، باعث ایجاد شفافیت بیشتر می‌شود. در مقابل این ویژگی باعث می‌شود سنگ در مقابل سایش و خورگی مقاومت کمتری داشته باشد.

مزایای سنگ مرمر

مرمر هم به دلیل استحکام خوب و هم زیبایی خیره‌کننده در بازار سنگ‌های ساختمانی طرفداران زیادی دارد. اما مرمر چه مزایایی دارد؟ در این بخش به بررسی مزایای این سنگ می‌پردازیم:

  • مرمر ساب‌پذیری بالایی دارد.
  • مرمر نگهداری آسانی دارد.
  • این سنگ دوام بالایی دارد.
  • جذب آب مرمر پایین است.
  • شکل‌گیری مرمر قرن‌ها به طول می‌انجامد و به همین دلیل این سنگ استحکام بالایی دارد.
  • تمیز کردن مرمر، ساده است. این سنگ به دلیل سطح صیقلی و صاف، به راحتی با یک دستمال مرطوب تمیز می‌شود.

معایب سنگ‌های مرمر

با این که مرمر یکی از بهترین و زیباترین سنگ‌های ساختمانی به شمار می‌رود؛ اما معایبی هم دارد:

  • مرمر قیمت بالایی دارد.
  • مقاومت اسیدی پایینی دارد و نباید از شوینده‌های شیمیایی حاوی کلر یا اسید برای تمیز کردن آن استفاده کرد.
  • چسب‌هایی که برای نصب مرمر به کار می‌رود، قیمت بالایی دارد.
  • سنگ مرمر، شکنندگی بالایی در مقایسه با دیگر سنگ‌ها دارد.
  • مرمر نباید در معرض آفتاب مستقیم قرار گیرد؛ زیرا ممکن است رنگ آن کدر شود.

استخراج مرمر از معادن

استخراج مرمر آهکی فرآیند پیچیده‌ای است و نیاز به تخصص و دقت بسیار بالایی دارد. مرمر در لایه‌های نازک در داخل حفره‌های زیرزمینی شکل می‌گیرد. بنابراین، استخراج آن باید با احتیاط انجام شود تا از آسیب دیدن سنگ جلوگیری شود.
فرآیند استخراج با شناسایی رگه‌های مرمر در سنگ منشا، آغاز می‌شود. این مرحله، از طریق تجزیه و تحلیل زمین‌شناسی یا از طریق استفاده از فناوری‌های تصویربرداری زیرزمینی انجام می‌شود. هنگامی که رگه مرمر شناسایی شد، تونلی به سمت سنگ حفر می‌شود.

استخراج این سنگ با استفاده از چندین تکنیک از جمله برش اره سیم الماس، برش با جت آب و برش با اره زنجیری انجام می‌شود. استفاده از این تکنیک‌ها، امکان استخراج بلوک‌های مرمر با اندازه‌های مختلف را فراهم می‌کنند. پس از استخراج، برش با توجه به کاربرد سنگ، انجام می‌شود.

کاربرد سنگ مرمر در ساختمان‌سازی

مرمر به دلیل زیبایی و استحکام خوب و قابل قبول، یکی از مصالح ساختمانی مورد توجه است. توانایی این سنگ در ایجاد جلوه‌های چشم‌نواز و منحصربه‌فرد، مرمر را به یک سنگ لوکس برای کاربردهای مختلف در صنعت ساختمان تبدیل کرده است. از این سنگ در این موارد استفاده می‌شود:

  • نماکاری داخلی؛
  • نمای خارجی؛
  • کف‌سازی؛
  • ساخت میز کار؛
  • کانتر؛
  • عناصر تزئینی.

شفافیت منحصر به فرد این سنگ و نیز و تنوع بالا در رنگ، مرمر را به یک ماده اولیه خاص در معماری تبدیل کرده است.

نماکاری داخلی

مرمر یکی از بهترین و خاص‌ترین سنگ‌ها برای نماکاری لوکس داخلی، در ساختمان‌های گوناگون است. توانایی مرمر در انعکاس نور و ایجاد یک جلوه شفاف، این سنگ را به یک سنگ اعجاب‌انگیز تبدیل کرده است. در این موارد برای ایجاد جلوه زیباتر، از نور پس زمینه در کنار این سنگ‌ها استفاده می‌شود. از این مدل نورپردازی، همراه با بک لایت و قرار دادن لامپ‌های LED سبب خلق تابلوهای سنگی بسیار زیبا و درخشان در دکوراسیون داخلی می‌شود.

نماکاری خارجی

یکی دیگر از کاربردهای مرمر، استفاده از آن برای نماکاری در فضاهای خارجی است. سنگ مرمر با این که قیمت بالایی دارد اما می‌تواند جلوه بصری چشمگیری در نمای ساختمان ایجاد کند. از مرمر می‌توان در راه‌پله، لابی و نمای ساختمان استفاده کرد.

با این حال، مرمر در نمای خارجی به دلیل تخلخل بالا، ممکن است نیاز به نگهداری دقیق‌تری نسبت به سایر سنگ‌ها داشته باشد. نماهای خارجی که با مرمر کار شده‌اند، ممکن است در اثر تابش مستقیم نور خورشید یا باران اسیدی، آسیب ببینند. بنابراین بهتر است از مرمر برای نماکاری خارجی در فضاهای آزاد استفاده نشود.

کف‌سازی

یکی دیگر از کاربردهای مرمر، استفاده از آن برای کف‌سازی داخلی است. نمای جذاب و شفافیت این سنگ باعث می‌شود تا مرمر یکی از بهترین گزینه‌ها برای استفاده در کف ساختمان باشد. اگر از سنگ مرمر برای کف‌سازی استفاده می‌کنید، باید به این نکته توجه داشته باشید که نباید از شوینده‌های اسیدی و قلیایی برای تمیز کردن آن استفاده کنید.

ساخت میز کار

مرمر به دلیل استحکام و زیبایی، یکی از گزینه‌های مناسب برای ساخت میز کار است. این سنگ‌ها به دلیل رنگ و رگه‌های جذاب، جلوه زیبایی به میزهای کار می‌دهند.

کانتر

سنگ مرمر، یک انتخاب لوکس و زیبا برای کانتر آشپزخانه است. استفاده از نور بک لایت در زیر این سنگ، جلوه زیبایی به هر آشپزخانه می‌دهد. مرمر با این که ماندگاری بالایی دارد اما ممکن است لک شود. لک‌های مواد غذایی، چای و قهوه، باید زود از روی این سنگ پاک شوند.

عناصر تزئینی

مرمر به دلیل رگه‌های رنگی و استحکام بالا، یک متریال مناسب برای ساخت انواع مجسمه و دیگر عناصر تزئینی است. از مرمر می‌توان در کنار مواد اولیه دیگر مانند چوب و فلز، آثار هنری زیبایی برای استفاده در دکوراسیون داخلی خلق کرد.

نحوه انتخاب و خرید سنگ مرمر

هنگام انتخاب و خرید سنگ مرمر، مهم است که یک سری عوامل از جمله کیفیت، رنگ مرمر، بافت و قیمت در نظر گرفته شود. سعی کنید سنگ‌هایی که ترک ندارند، ضخیم‌تر و کاملا سالم و یکنواخت هستند را برای استفاده در ساختمان انتخاب کنید.
یکی دیگر از نکات مهم هنگام خرید مرمر، توجه به شفافیت سنگ است. مهم‌ترین مزیت مرمر شفافیت آن است که با نورپردازی جلوه بسیار زیبایی به دکوراسیون می‌دهد.
همچنین بهتر است سنگ‌هایی را انتخاب کنید که از نظر سورت‌بندی، یکدست و هماهنگ باشد. توجه کنید که مرمر قرار است چه کاربردی در دکوراسیون شما داشته باشد و با توجه به این نکته، متراژ و نوع سنگ را انتخاب کنید.

قیمت سنگ مرمر چگونه تعیین می‌شود؟

مرمر در مقایسه با دیگر سنگ‌های ساختمانی قیمت بالاتری دارد. این قیمت بیشتر به دلیل کمیاب بودن، خاص بودن بافت و رنگ‌بندی این سنگ است. هر مرمر می‌تواند طرح و رنگی منحصربه‌فرد داشته باشد. به همین دلیل قیمت سنگ‌های مرمر متفاوت است. کیفیت سنگ و نیز کیفیت فرآوری سنگ، از عوامل مهمی هستند که بر روی قیمت سنگ مرمر تاثیر زیادی دارند.

به علاوه سنگ‌هایی با ابعاد بزرگ‌تر، همیشه قیمت‌های بیشتری نسبت به سنگ‌های با اندازه کوچک دارند. سنگ‌هایی که ضخامت بیشتری داشته باشند هم به دلیل دوام و شکنندگی کمتر، با قیمت‌های بالا خرید و فروش می‌شوند. اما مهم‌ترین نکته در تعیین قیمت این سنگ‌ها، طرح و رنگ آن است. هر چه رنگ و طرح‌های درون سنگ، خاص‌تر و کمیاب‌تر باشد، قیمت بالاتری خواهد داشت.

بهترین شرایط نگهداری سنگ مرمر چیست؟

مرمر سنگی درخشان، لوکس و با ارزش مادی بالا است. این سنگ برای این که درخشش و شفافیت خود را حفظ کند، باید نکاتی در مورد نگهداری از آن رعایت شود. اگر از مرمر در دکوراسیون استفاده کرده‌اید، این نکات را حتما رعایت کنید:

  • برای تمیر کردن این سنگ از دستمال نم‌دار میکروفایبر استفاده کنید. شما می‌توانید از شوینده‌هایی با pH خنثی برای تمیزکردن مرمر استفاده کنید. هرگز از شوینده‌های قلیایی و اسیدی برای مرمر استفاده نکنید.
  • از ریختن مواد غذایی اسیدی مانند نوشابه، آب میوه، قهوه، سرکه روی مرمر خودداری کنید. در صوری که این مواد با سنگ تماس پیدا کرد باید به سرعت تمیز شود.
  • برای تمیز کردن مرمر از اسکاچ و سیم استفاده نکنید. این کار باعث ایجاد خراش و از بین رفتن جلا و درخشش سنگ می‌شود.
  • بهتر است مرمر از تابش مستقیم نور آفتاب دور نگه داشته شود.

سخن آخر

سنگ مرمر سنگی زیبا و لوکس است که می‌تواند ارزش مادی ساختمان شما را بالا ببرد. این سنگ استحکام بالایی دارد و به دلیل شفافیت بالا، بهترین گزینه برای استفاده همراه با نورپردازی است. از این سنگ در نماکاری داخلی، کانتر آشپزخانه، کف‌سازی، انواع مجسمه، المان‌های تزئینی و تی وال استفاده می‌شود. با این که قیمت تمام شده مرمر در مقایسه با دیگر سنگ‌های ساختمانی بالاتر است اما دکوراسیون شما را بسیار خاص و منحصربه‌فرد خواهد کرد.